OBSŁUGA KILENTA

Staraliśmy się m.in. odpowiedzi na niektóre z najczęściej zadawanych nam pytań. Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie poniżej,  prosimy o kontakt za pomocą poniższego formularza.


FAQ

• Czasem trudno mi otworzyć słoik z kawą rozpuszczalną, czy jest jakiś łatwy sposób jego otwierania?

Dzięki szklanej pokrywie kawa utrzymuje świeżość aż do ostatniej filiżanki. Uważamy jednak, że każdy nasz konsument powinien z łatwością otworzyć słoiczek z kawą. Dlatego też w 2012 roku zmieniliśmy projekt zamknięcia, tak aby otwieranie nie sprawiało już więcej trudności. Pokrywka ma teraz plastikowy wkład ułatwiający przyczepność. Wieczko można otworzyć wypychając je kciukami do góry.

 
• Jaki jest najlepszy sposób przechowywania kawy mielonej?

Kluczem do cieszenia się z wysokiej jakości kawy jest zapewnienie, że pozostanie tak świeże, jak to tylko możliwe. Douwe Egberts zaleca po przygotowaniu kawy szczelnie zamknąć opakowanie, i przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób będziesz mieć satysfakcję, jesteś zawsze ciesząc się kawy w najlepszym. Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem, kawę należy spożyć w miarę możliwości w ciągu 3 tygodni od otwarcia.

• Ile filiżankę kawy można zrobić z jednego opakowania ?

Z 200g lub 250g opakowania mielonej kawy w przybliżeniu można przygotować od 24 do 30 filiżanek kawy. Jeśli chodzi o kawę rozpuszczalną porcja na kubek powinna wynosić około 1,8 g. W sumie daje to około 52 lub 105 kubków w zależności od wielkości słoika 95g lub 190g. Jednakże zarówno w przypadku kawy mielonej jak i rozpuszczalnej ilości te będą zmienne w zależności od gustu i ilości użytej kawy na jeden kubek.

•  Jak produkowana jest kawa rozpuszczalna?

Filiżankę kawy rozpuszczalnej można przygotować szybko i łatwo, bez parzenia, ponieważ zostało to już zrobione w fabryce. Istnieją 2 techniki stosowane do wytworzenia kawy rozpuszczalnej: suszenie rozpyłowe, w którym skoncentrowany kawy rozpyla się na szczycie wysokiej wieży wraz z gorącym powietrzem i wskutek ciepła woda wyparowuje a na dnie pozostaje sproszkowana kawa. Druga technika to liofilizacja, proces, w którym kawa jest zamrażane do minus 40 stopni Celsjusza. To prowadzi do wytworzenia kryształów lodu z woda, która znajduję się w stężonym roztworze z  kawą. Proces liofilizacji jest używany do produkcji kaw rozpuszczalnych Douwe Egberts.

• Czy kawa zawiera dodatki takie jak konserwanty ?

Nie, kawa jest zawsze w 100% naturalna i nie zawiera żadnych dodatków. Kawa to po prostu nasiona kawowca (ziarna kawy), które są mielone i palone. Bezkofeinowa kawa jest naturalną kawą, z której usuwana jest kofeina. Kawa pozostaje świeże dzięki szczelnemu opakowaniu, a zatem nie wymaga konserwantów. Jeśli kawa zawiera dodatki, informacja ta musi znaleźć się na opakowaniu.

• Co z kofeiną jeśli chodzi o kawę?

Kofeina to substancja, która naturalnie występuje w wielu różnych roślinach, w tym w kawie, herbacie i kakao. W kawie jest to tylko jeden z ponad 1500 składników, które technologom żywności udało się rozróżnić i które łącznie nadają kawie jej niepowtarzalny i odróżniający charakter. 

• Czy kofeina wpływa na sen?

Ponieważ kofeina jest łagodnym środkiem pobudzającym, niektórzy ludzie uważają, że po wypiciu zwykłej kawy wieczorem, będą mieli problem z zaśnięciem. Inni ludzie chętnie piją kawę po kolacji i nie mają takich problemów. Rzeczywiście, badania wykazały, że ludzie różnią się znacznie jeśli chodzi o sposób zasypiania i wpływ kawy na sen, inne czynniki, takie jak hałas, temperatura i stres są częściej przyczyną problemów z zasypianiem. Jest to w dużej mierze kwestią indywidualnej wrażliwości. Kawa bezkofeinowa jest kawą dedykowaną tym, którzy są szczególnie wrażliwi na kofeinę.

• Czy kawa jest niezdrowa?

Nie ma jednoznacznych dowodów, które wskazują, że kawa w umiarkowanych ilościach jest szkodliwa dla zdrowia. Naukowcy potwierdzają, że kofeina działanie stymulująco na metabolizm oraz powoduje wzrost zdolności do reakcji. Normalne picie kawy nie ma żadnych szkodliwych skutków dla zdrowego człowieka, choć nie wszyscy tolerują kofeinę w ten sam sposób.

• Czasami, gdy robię kawę rozpuszczalną dostrzegam maleńkie kawałki kawy, które nie rozpuszczają się - co to jest?

Taki Efekt nazywany jest sedymentacją osadów kawy. To rzadki efekt  rzadko, który występuje sporadycznie. Jest naturalny i całkowicie nieszkodliwy, nie zmienia  też smaku i aromatu kawy.

•  Jakie są rodzaje parzenia kawy mielonej?

Grubość mielenia kawy ma wpływ na smak. Należy zawsze używać odpowiedniego rodzaju sprzętu, tak aby cieszyć się kawą w najlepszym wydaniu.