Douwe Egberts jest czuje się w obowiązku, aby produkować kawę i herbatę z zachowaniem zasad trwałego i zrównoważonego rozwoju. W dzisiejszych czasach to niezwykle ważne ze względu na środowisko i rosnące potrzeby społeczne. Zasoby naturalne stale się wyczerpują, a zmiany klimatu to poważny problem.
W ostatnich latach wielu rolników i plantatorów zrezygnowało i wycofało się z upraw kawy, podczas kiedy na świecie popyt na te produkty znacząco wzrósł.
Jak dokładnie powinna wyglądać zrównoważona produkcja kawy i herbaty? W tej chwili możemy się tylko domyślać, ale mamy kilka pomysłów. Po pierwsze, środowisko oraz klimat będą chronione podczas uprawy i przetwarzania tych produktów. Ponadto, staramy się tworzyć łańcuch wartości, w którym wszyscy będą uczestniczyć w poprawie warunków życia. Po trzecie, kawa i herbata są uznawane za istotne "narzędzia" do budowania spójności społecznej i zrównoważonego społeczeństwa.
Promowanie przedsiębiorczości wśród rolników, to podstawa naszej polityki zrównoważonego rozwoju. Dbanie o jakość, ludzi i środowiska jest kluczowe. Od 2002 przy pomocy naszej Fundacji Douwe Egberts, pomogliśmy około 60000 rolników poprawijąc ich metody uprawy. Takie podejście zapewnia lepszą wydajność i lepszą jakość zbiorów, dzięki czemu zwiększa dochody rolników. Zajrzyj na: www.defoundation.org
Od 2004 roku pracujemy razem z UTZ Certified, która jest niezależnym odznaczeniem zrównoważonego rozwoju na rynku kawy i herbaty. Kto kupuje kawy, kakao lub herbaty certyfikowane przez UTZ Certified, pomaga tworzyć lepsz jutro. To dlatego, że UTZ Certified oznacza zrównoważone rolnictwo z lepszmi możliwościami dla rolników, ich rodzin i naszej planety. Pomaga nam udoskonalić środowisko i oczywiście zabezpieczyć zasoby naturalne. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę: www.utzcertified.org
Douwe Egberts jest liderem, jeśli chodzi o zakup certyfikowanej kawy. Do roku 2012 ilość certyfikowanej kawy UTZ osiągneła ilość 60 000 000 kg, co oznacza więcej niż 6 miliardów filiżanek kawy. W 2012 roku, około 30% naszej kawy sprzedawanej w Holandii miało certyfikat, na całym świecie było to 16%. W 2015 r. co najmniej 25% wszystkich kawy, które kupimy będzie kawami certyfikowanymi.
Naszym zadaniem jest produkowanie opakowań, które będą jeszcze bardziej przyjazne dla środowiska. Wzrost liczby pojedynczych opakowań przyczynia się do zwiększającej się ilości odpadów. Staramy się wciąż ulepszać ekologiczność naszych opakowań poprzez opracowanie lżejszych opakowań i przy użyciu materiałów nadających się do recyklingu.
Naszym zadaniem jest produkowanie opakowań, które będą jeszcze bardziej przyjazne dla środowiska. Wzrost liczby pojedynczych opakowań przyczynia się do zwiększającej się ilości odpadów. Staramy się wciąż ulepszać ekologiczność naszych opakowań poprzez opracowanie lżejszych opakowań i przy użyciu materiałów nadających się do recyklingu.
Podczas wszystkich przewozów, dokładamy wszelkich starań, aby zmniejszyć emisję CO2. Naszym celem jest, zmniejszenie poziomu emisji o 20% do roku 2015, w porównaniu z rokiem 2007. Douwe Egberts dużo inwestuje w projekty mające na celu wymianę transportu drogowego na bardziej przyjazne dla środowiska środki transporu- głównie morski. Na przykład, nieprzetworzoną kawę z Antwerpii dostarczany na pokładzie statków. To pomaga nam zmniejszać ilość CO2, ale również zaoszczędzić na kosztach paliwa.
Kilka lat temu, we współpracy z innymi firmami, utworzyliśmy sieć logistyczną o nazwie FLAME.Jest to skrót od angielskich słów oznaczająych: elastyczność, niezawodne dostawy, modele dostaw, odpowiedzialności społecznej i efektywności. Staramy się korzystać z ekonomicznych samochodów i elektronicznych procedur w jak największym stopniu, ograniczając tym samym zuzycie papieru. W 2011 roku otrzymaliśmy nagrodę Lean and Green Award.
Samochody służbowe, których używa nasz personel wymieniane są na bardziej ekonomiczne modele emitujące mniej CO2. Ponadto, pracownicy zostali przeszkoleni, jak powinni jeździć w sposób ECO-Pro. Działania te zapewnią 20% mniejszą emisję CO2. W 2012 roku Douwe Egberts otrzymało nagrodę Lean&Green Personal Mobility. W 2013 r. pierwsze elektryczne samochody służbowe zostały oddane do użytku.
Herbata i kawa łączy ludzi, tworząc chwilę na relaks. Chcemy, aby nasi klienci cieszyli się z kawy i herbaty jaką im dostarczamy, a jednocześnie chcemy pomóc zredukować negatywny wpływ na środowisk. Na przykład, doradzamy naszym klientom wybór kaw certyfikowanych, energooszczędne ustawienia ekspresów do kawy i właściwe przetwarzanie odpadów. Chcemy, aby nasi klienci byli świadomi w jaki sposób kawa i herbata trafia na ich stół. Zachęcamy osoby odpowiedzialne za projektowanie i produkcję ekspresów do kawy do tworzenia urządzeń przyjaznych środowisku.
Poniższe wskazówki pozwolą Ci zredukowań negatywny wpływ na środowisko:
• Wybieraj kawę Douwe Egberts oraz herbatę Pickwick, ponieważ surowce w nich użyte zostały wyprodukowane z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju
• Używaj ekspresów o niskim zużyciu energii
Po wypiciu naszej pysznej filiżanki kawy, musimy pozbyć się fusów oraz opakowań. Oddzielając te odpady prawidłowo, pomagamy chronić środowisko. Fusy, torebki po herbacie czy kawie zawierające naturalne surowce, które należą do odpadów, które można powtórnie wykorzystać w formie kompostu lub biogazu. Papier i plastikowe elementy muszą zostać zutylizowane, dlatego należy je wyrzucać do odpowiednich pojemników przeznaczonych do tego rodzaju do recyklingu.
To nie tylko nasze silne marki i wieloletnie doświadczenie, to zdecydowanie nasz personel, ma największy wpływ na to, jak zmieniać rynek kawy i herbaty. To oni są naszymi ambasadorami. To dlatego pozwalamy im doświadczyć i poznawać kawę i herbatę na wiele różnych sposobów, starając się stworzyć entuzjastyczną atmosferę pracy. Wspieramy ich przedsiębiorczość oraz odwagę, co owocuje wynikami.